La Crida Nacional obre el procés d’inscripcions del seu Congrés constituent

La Crida Nacional per la República ha obert el procés d’inscripcions del Congrés constituent, que se celebrarà el dissabte 26 de gener al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Mitjançant un formulari allotjat al web cridanacional.cat, els més de 15.000 fundadors i fundadores del nou moviment polític estan cridats a participar en un esdeveniment que ha de posar punt final al procés fundacional. Inscriure’s al Congrés requereix la condició de fundador i un donatiu mínim de 10 €, que contribueix a sufragar les despeses del Congrés, la campanya de comunicació i el desplegament de la Crida Nacional. Els fundadors inscrits al Congrés decidiran el futur de la Crida amb el seu vot.

Es preveu que el Congrés duri una jornada sencera. Al matí es faran les votacions dels órgans de govern (Presidència, Secretaria General i els 19 membres del Govern de Direcció Política de la Crida Nacional per la República) i dels textos definitius de les ponències política i organitzativa. A la tarda, després d’una pausa per dinar, es proclamaran els resultats definitius i tindrà lloc al mateix CCIB un acte polític i de celebració del naixement del nou moviment, de caràcter similar al que ja es va celebrar el 27 d’octubre a Manresa.

La Crida va iniciar la seva singladura el 16 de juliol amb la presentació del manifest fundacional a l’Ateneu Barcelonès. El 27 d’octubre va celebrar la seva Convenció fundacional, en un acte polític amb més de 7.000 persones que van desbordar el Pavelló Nou Congost de la capital del Bages. La data inicial del Congrés, prevista el 19 de gener, s’ha ajornat una setmana, fins al dissabte 26, per motius tècnics (derivats del procés participatiu de les ponències política i organitzativa) i també com a conseqüència de la vaga de fam dels presos polítics.

Als mesos de novembre, desembre i gener, la Crida Nacional per la República ha fet actes al territori per presentar el moviment polític: Lleida, Reus, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Girona, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, i a diferents districtes de BarcelonaFins al Congrés hi ha previstos uns quants actes més, a Tarragona, Tàrrega, Cornellà de Llobregat i Barcelona, entre d’altres poblacions. 

Els textos definitius de les ponències

El Congrés constituent ha de votar els textos finals de la ponència política i la ponència organitzativa, que determinaran com serà el nou moviment polític. Des de la Convenció fundacional, els fundadors han pogut debatre els textos originals de les ponències i proposar-hi esmenes, de les quals deriven els actuals textos refosos. Pel que fa a la ponència política, s’hi han presentat 179 esmenes i se n’han acceptat 69 (entre les quals, 5 de transaccionades), se n’han rebutjat 107, 1 s’ha retirat, 1 ha estat traspassada a la Ponència Organitzativa i 1 no s’ha considerat esmena. Pel que fa a l’organitzativa, s’hi han presentat 142 esmenes, se n’han acceptat 47, se n’han rebutjat 92 i se n’han retirat 3.

Ara el procés es troba en la fase anomenada d’esmenes vives, fins al dia 16 de gener. Tenen consideració d’esmenes vives (sotmeses a la presentació i votació en el plenari del Congrés constituent) aquelles esmenes rebutjades (no transaccionades) que hagin aconseguit superar el 3’5% de suport individualment manifestat (per via telemàtica) dels fundadors de la Crida, i que no hagin rebut més del 15% de rebuig dels participants actius (a la plataforma telemàtica de debat).

Calendari del procés congressual

En els propers dies es farà públic el reglament del Congrés constituent. El resum de les dates que es desprenen del reglament són:

16 gener Data inicial de presentació de llistes de candidatures i les seves fitxes
24 gener Data límit de preinscripció a l’CCLC (Congrés Constituent de La Crida)
23 gener Data límit de presentació de llistes de candidatures i les seves fitxes
23 gener Data límit de publicació de la proposta d’integrants de la Sindicatura Electoral (provisional)
23 gener Data de publicació de les presentacions de candidats
25 gener Data límit de publicació de la proposta d’integrants de la mesa del CCLC
25 gener Data límit de publicació dels membres integrants del Grup Interventors Acta (GiA)
26 gener CELEBRACIÓ del Congrés Constituent de la Crida
26 gener Data de proclamació i entrada en funcions del Govern de Direcció Política

 

Què és la Crida Nacional

El moviment de la Crida Nacional és un instrument transversal format per persones d’ideologies diverses que es proposa determinar i impulsar les estratègies d’intervenció política del moviment republicà sobiranista. La Crida ha de ser un espai per sumar esforços, amb la unitat civil com a eix vertebrador.

La Crida és el punt de trobada d’aquelles persones que coincideixen en la defensa del que va significar l’1-O. És per això, que d’acord amb aquesta definició, l’associació pretén dissoldre’s un cop aconseguit el seu objectiu, la creació de la República Catalana.

En xifres, la Crida compta actualment amb més de 54.000 persones adherides, més de 15.000 persones fundadores i un miler de voluntaris.