La Crida Nacional inicia el seu procés fundacional

La Crida Nacional ha iniciat un procés fundacional amb una campanya perquè els ciutadans que s’han adherit al manifest es converteixin ara en fundadors d’aquest moviment polític. En el marc d’aquest procés, el proper 27 d’octubre se celebrarà a Manresa una convenció on es presentaran i debatran les línies polítiques i estratègiques, i el 6 de desembre s’organitzarà un Congrés fundacional a Barcelona on s’aprovaran aquestes línies. El calendari i les actuacions que es duran a terme els propers mesos els han detallat aquest migdia en una roda de premsa els portaveus del moviment, Gemma Geis, Toni Morral i Ferran Mascarell.

Ferran Mascarell ha recordat els punts principals del manifest fundacional de la Crida Nacional, que es va presentar el juliol, i ha remarcat que el moviment polític té com a objectiu principal convertir Catalunya en un estat independent en forma de República, que propiciï grans acords de país i que té el compromís de dissoldre’s un cop aconseguits els objectius. En aquesta línia, Mascarell ha assegurat que “es tracta d’un projecte polític d’enorme envergadura i de significació extraordinària del canvi de les polítiques del país”. “Aquest organisme promou la unitat, no genera divisió”, ha remarcat el portaveu, i ha seguit “estem convençuts que és un organisme que neix amb la voluntat d’unir els esforços de la gent que vol per Catalunya una República”.

Aquest moviment, promogut pel president Carles Puigdemont, el president Quim Torra i Jordi Sánchez, i que compta amb 50.000 adherits, busca ara “socis fundadors”. Tal com ha explicat Gemma Geis, a partir d’avui s’engega la campanya “Fes-te’n fundador”, un procés participatiu obert a la ciutadania amb l’objectiu que tothom qui vulgui pugui contribuir a construir i ser partícip d’aquest moviment.

La campanya, doncs, pretén anar un pas més enllà, i fer que els “fundadors” puguin participar en les esmenes a les ponències, fer propostes, i decidir com configurar i estructurar el moviment a la convenció fundacional que se celebrarà aquesta tardor. “Això ho fem per començar des de la base, per la radicalitat democràtica i el foment de la participació i el joc net”, ha remarcat la portaveu Gemma Geis. Després d’aquesta conferència fundacional s’obrirà un període  de presentació d’esmenes que, finalment, es portaran al Congrés constituent previst a finals d’any.

D’altra banda, el portaveu Toni Morral ha explicat que a partir d’avui “s’engega el trajecte constituent d’una nova formació política al país, una formació política que és inèdita, excepcional, innovadora i ambiciosa”, ha dit, que parteix del primer d’octubre i pretén ser una “eina útil per transitar pel camí cap a la República”.

Morral ha remarcat que aquest procés requereix de dosis d’innovació en l’exercici de la política, que pretén buscar la transversalitat, i superar els llindars de la partitocràcia, i que “s’adreça a les persones que participen de la idea, la voluntat i la generositat de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre”. El portaveu ha reiterat excepcionalitat del moment en què ens trobem, “amb presos polítics i exiliats” i això ha generat “la necessitat de dotar-se d’eines per fer front als reptes del futur. Necessitem les eines d’un estat”, ha conclòs.

Com fer-se fundador

Els organitzadors han habilitat un formulari a la mateixa pàgina web de la Crida Nacional (cridanacional.cat), que oferirà la possibilitat de fer un donatiu base de 10€, per sufragar les despeses de la convenció i la campanya de comunicació, així com contribuir al desplegament de la Crida Nacional.

A partir d’aquí, una persona inscrita com a fundadora podrà fer propostes, decidir el futur de la Crida i decidir com vol que sigui el moviment, així com tindrà dret a vot.

Què és la Crida Nacional

El moviment de la Crida Nacional és un instrument transversal format per persones d’ideologies diverses, que ajudarà a definir i elaborar les estratègies d’intervenció política del moviment republicà sobiranista. La voluntat és que la Crida sigui un espai de suma d’esforços amb la unitat civil com a eix vertebrador.

La Crida és el punt de trobada d’aquelles persones que coincideixen en la defensa del que va significar l’1-O. És per això, que d’acord amb aquesta definició, l’associació pretén dissoldre’s un cop aconseguit el seu objectiu, l’activació de la República catalana.