La Crida Nacional engega el procés participatiu obert d’esmenes a les ponències

La Crida Nacional per la República segueix concretant les seves propostes política i organitzativa. Després de presentar els textos dels dos documents que han de vertebrar el nou moviment a Manresa el passat 27 d’octubre, s’enceta ara un període transitori que culminarà en el Congrés constituent del proper 19 de gener, on el plenari de fundadors i fundadores de l’organització haurà de votar la versió definitiva dels dos textos i escollir els òrgans de govern de  la Crida Nacional per la República.

La Crida compta ja amb més de 53.000 adherits, dels quals més de 13.000 són ja fundadors i fundadores. També compta amb més de 800 voluntaris distribuits per tot el territori. El total dels fundadors estan cridats en aquest període transitori a participar d’un procés obert de debat a la plataforma telemàtica Kdius.cat, que posa a disposició de la Crida un espai propi. Només hi podran accedir els fundadors mitjançant un codi personal i intransferible que se’ls ha fet arribar per correu electrònic.

Els fundadors i fundadores que ho desitgin podran, en aquest espai, participar dels diferents debats que es plantegin al voltant de les dues ponències i fer aportacions i esmenes als textos presentats. La Crida ha fet públic també un Reglament d’aquest període transitori. En concret, aquest Reglament regula el període transitori fins el Congrés constituent de 19 de gener de 2019. En concret, determina el funcionament del procés deliberatiu sobre el redactat final dels textos presentats, i determina la creació dels òrgans de supervisió.

El Reglament també estableix un calendari del període transitori, que es divideix en tres fases: la deliberativa, de comentaris i valoracions, la d’esmenes, en què els fundadors i fundadores fan esmenes concretes sobre els textos presentats; i finalment la d’esmenes vives, aquelles que seran sotmeses a la presentació i votació en el plenari del Congrés constituent.

L’òrgan de supervisió del debat és la Comissió d’esmenes, formada per un total de 18 membres (d’un màxim de 20), nomenats a proposta dels tres impulsors de la Crida, els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, i Jordi Sànchez. Aquestes 18 persones es divideixen en dos grups, cadascun dels quals és responsable d’una de les dues ponències.

Pel que fa a la ponència política, els responsables de la Comissió son Jordi Sànchez, Elsa Artadi, Toni Morral, Marina Geli, Jordi Peiró, Marc Guerrero, Ferran Mascarell i Jordi Turull. Responsables de la organitzativa són Gemma Geis, Germà Bel, Damià Calvet, Laia Flotats, Enric Blanes, Nuri Guillaumes, Miquel Àngel Escobar, Agustí Colomines, Anna Geli i Josep Jover.

Paral·lelament a aquest procés d’esmenes i aportacions, la Crida vol organitzar també, des d’ara i fins el 19 de gener, un nombre d’actes informatius al territori per explicar el projecte del nou moviment polític i sobretot escoltar les demandes, suggeriments i aportacions dels fundadors i adherits arreu del país.